În timpul celui de al doilea razboi mondial petrolul a jucat un rol fundamental. Toate taberele implicate în conflict au cautat cu toate mijloacele sa-si asigure accesul la aceasta sursa esentiala pentru desfasurarea razboiului modern. În acest context Romania si în special zona Ploiesti-Prahova au avut un rol important în conflict, rol recunoscut în egala masura de toate partile implicate în conflict.

Desi operatiunile militare aeriene din zona Romaniei nu sunt la fel de cunoscute ca cele desfasurate în zona Germaniei, ele nu au fost mai putin importante, pe teritoriul Romaniei s-au purtat lupte aeriene dure, ambele parti beligerante dand dovada de eroism si determinare în realizarea misiunilor încredintate. Pentru prezentare istoriei acestor confruntari, a pilotilor implicati si a faptelor lor am constituit o asociatie.

Membrii Asociatiei noastre îsi doresc sa construiasca un memorial dedicat aviatorilor care au luptat pe teritoriul Romaniei în timpul celui de al doilea razboi mondial, precum si sa promoveze istoria aviatiei romanesti în tara si strainatate, sa studieze istoria orasului Ploiesti si a zonei Prahova, sa prezinte istoria luptelor aeriene de pe teritoriul Romaniei.