- Detalii
- Accesări: 8006
În timpul celui de al doilea razboi mondial petrolul a jucat un rol fundamental. Toate taberele implicate în conflict au cautat cu toate mijloacele sa-si asigure accesul la aceasta sursa esentiala pentru desfasurarea razboiului modern. În acest context Romania si în special zona Ploiesti-Prahova au avut un rol important în conflict, rol recunoscut în egala masura de toate partile implicate în conflict.
Desi operatiunile militare aeriene din zona Romaniei nu sunt la fel de cunoscute ca cele desfasurate în zona Germaniei, ele nu au fost mai putin importante, pe teritoriul Romaniei s-au purtat lupte aeriene dure, ambele parti beligerante dand dovada de eroism si determinare în realizarea misiunilor încredintate. Pentru prezentare istoriei acestor confruntari, a pilotilor implicati si a faptelor lor am constituit o asociatie.
Membrii Asociatiei noastre îsi doresc sa construiasca un memorial dedicat aviatorilor care au luptat pe teritoriul Romaniei în timpul celui de al doilea razboi mondial, precum si sa promoveze istoria aviatiei romanesti în tara si strainatate, sa studieze istoria orasului Ploiesti si a zonei Prahova, sa prezinte istoria luptelor aeriene de pe teritoriul Romaniei.
- Detalii
- Accesări: 6959
Alături de mult mai cunoscutele tunuri de 88 mm au fost și cele de mai mic calibru, de 20, respectiv 37 mm Rheinmetall. Odată cu reînceperea bombardamentelor aliate asupra României, la Ploiești, la 4 aprilie 1944, germanii au adus și tunuri grele de 128 mm. Acestea completau artileria compusă până atunci din tunuri de 20, 37 și 88 mm. Zona Ploiesti a fost printre singurele zone din afara Germaniei unde aceste tunuri puternice au fost instalate. Tunul de 128 mm, cel mai puternic tun antiaerian era capabil să tragă un proiectil de 27,9 kg cu o viteza de 880 m/s la o înălțime maximă de 14800 m. Datorită încărcăturii de azvârlire a explozibilului de patru ori mai mare față de tunul de 88 mm, timpul parcurs până la țintă era mult mai mic, făcând tunul mai eficace în atacarea țintelor rapide. Greutatea mare a tunului - 26,5 tone - făcea ca mobilitatea tunului să fie redusă. Aceste tunuri erau amplasate în poziții fixe sau pe vagoane platformă de cale ferată. Aceste din urmă platforme, care dădeau o anumită mobilitate tunurilor de 128 mm, au fost folosite și în zona Ploiești, și a orașului Boldești-Scăieni.
Pozele cu tunul de 128 mm au fost făcute de o comisie a aviației americane care a venit la Ploiești la sfârșitul lunii august 1944, după retragerea armatei germane, pentru a face evaluări ale efectelor bombardamentelor. Se vede pe țeava tunului, însemnat cu linii albe, numărul de avioane doborâte.
- Detalii
- Accesări: 6667
Monument dedicat servanților unui tun de 88 mm care făceau parte din regimentul 7 AA, bateria 86, morți la data de 1 august 1943 în comuna Corlățești, lângă Ploiești. Tunurile bateriei erau amplasate între marginea comunei Berceni și Mănăstirea Ghighiu. Lucru aproape unic, peste acest tun s-a prăbușit un avion B-24 numit Old Baldy, pilotat de John J.Dore jr. după ce acesta bombardase rafinăria Astra Română. Servanții tunului de 88 mm sub comanda căpitanului Istrate Corneliu, comandantul bateriei 86, au văzut bombardierul apropriindu-se la joasă înălțime exact în direcție au deschis focul asupra avionului de la mică distanță reglând în prealabil proiectilul să explodeze la 500 m. Echipajul avionului B-24 a văzut în ultima clipă bateria antiaeriană și a încercat să deschidă focul asupra ei cu mitralierele de bord. În același timp, comandantul bateriei a dat ordinul de deschidere a focului. Proiectilul a pătruns prin partea din față a avionului și a explodat în interiorul avionului. Avionul a continuat să zboare câteva sute de metri și a căzut peste poziția bateriei antiaeriene ucigându-i pe toți servanții tunului de 88 mm care a tras în el. De asemenea, toți membrii echipajului bombardierului B-24 Old Baldy și-au găsit moartea în acel loc.
Echipajul bombardierul B-24 Old Baldy era compus din: Pilot Lt. John F. Dore, Copilot secund Locotenent John B. Stallings, Navigator Secund Locotenent Frank Worthington, bombardier Joseph Finneran, Sgt. Max Lower, mitraliori Sgt. Ray Gleason, Joseph Iosco, Jones Wesley, Frank Norris și Stanley Packe. Servanții tunului de 88 mm erau: încărcător soldat G. Bala, trăgător soldat clasa I Ion Garlan, soldat Alexandru Partica, Constantin Disdedea, Tudor Ghiaur, Paun Ozel.
- Detalii
- Accesări: 14736
Presedinte
Ciprian Tanasescu
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. - (004) 0727853972
Secretar
Andreea Savescu
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Pagina 1 din 2